Megbízást kaptam egy ügyféltől, hogy Szfv nézzek meg egy autót. Előre lekérdezte, kereskedővel beszélt, informálódott, hogy milyen az autó tényleg érdemes-e odaküldenie az átvizsgálót. Telefonon keresztül kapott is infót, 10 éves az autó, van a hátsó futóművén enyhe felületi rozsda, mindene működik, nincs ki a lelke a motornak és a váltónak. Lábon jött sok kilométert.

Ennek tudatában megbízott. A hirdetést megnéztem, beszéltünk róla, kereskedővel nincs tapasztalatom még, tényleg szép így a képekről még jó is lehet, de tudjuk a képek sajnos messze nem a valóság. Felhívom a kereskedőt, jelzem érkezem, nyugtázza. Elindultam, levergődtem az M7-en, mint meleg kés a vajon, ez tök jó. Közben a pályáról a körforgalomba érkezve bepillantottam egy kereskedésbe, melyben még ott állt a Hyundai amit pár hónapja néztem meg. Ilyenkor jön egy kis dezsavű „déjà vu” érzés, – egy pillanatnyi agyvérzése van ilyenkor az embernek, mondják az okosok – hogy kell ez nekem? Itt a készlet nem nagyon változott, de tudjuk be a lassuló piacnak, ami annyira nem lassú, még. 

Nade irány a kereskedés, jelzett időpont előtt megérkeztem, szépen megállok csönd van, mások is vannak -tök jó, van mozgás a mai helyzetben-. Felmegyek a kereskedő irodájába a hegyre, beköszönők, végig néz, mi a f@szt keresel itt, miközben megbeszéltük?! Két levegővétel közé szúrtam be három igazi alap kérdést, tud e műszaki hibáról és volt e sérülésről tudomása, vagy megvizsgálta mikor megvette? 

Elindul egy érdekes monológ Tőle, “Mit akarsz itt”, “Ki az a hülyÄ aki fizet ilyenért”, “Ez nem egy új autó”, “meg amúgy is itt a kulcsa nézd, de ne is nézd”, majd elkezdett közben hánykolódni, nem is kell itt lenni, nem kell ez – úgy is jön egy, aki elviszi. Amúgy is nem indíthatod be, amúgy meg nyitva. Ja és ne feledd itt minden az enyém és otthon vagyok. De amúgy is olvastam okosat, meg volt már aki kiverte a vezérlőegységet, mit akarsz rádugni, minek akarsz diagf@szomozni. … monológ után, elköpte inkább a KIA képviseletbe vinné át az autót átvizsgálni. Itt meg is húztam a vonalat, nyugodtan mondtam neki, … nem kell az átvizsgáláshoz beindítani, megnézem kulcs nélkül, főleg, hogy nyitva.

És az alábbi képek készültek, kommentár nélkül:

 

 

Ebben az egészben az a legnagyobb baj, hogy alapvetően kívülről a képekről szép, telefonon teljesen normális volt az eladó. Az autó lekérdezések alapján is megfelelő volt. Árban 2.000.000 kemény magyar forint, ami szintén a jelen helyzetben teljesen reális ár. De nem az általam készített képek alapján.

Közben, akik nézegették az autókat, és beérkeztek az irodába, nekik is ugyan az a monológ lezajlott, meg amúgy is itt minden az Övé, Ő otthon van. Ezt tiszteletben tartva, megköszöntem és távoztam, többet ide biztos nem jövök és még ügyfelem sem fog ha rajtam múlik.

Hozzáteszem, ha tudja milyen is az autó amit árul, ezt egy normális hangvétellel el lehet érni. Értem én, hogy sok problémás ügyféllel találkozik, de ez miért van? Sajnos a piac tele van ehhez hasonló állapotú autóval, a legkisebb rosszat keresik a vevők, mert már nagyon ritkán találkozni olyannal ami teljesen hibátlan, főleg, hogy kint is akkor adják el mikor már van valami nyűgje, nincs igazán kézzelfogható baja. Ezzel együtt valamilyen szintű közös nevezővel, nem pedig ilyen alapvető elutasítással nem érte volna el Nálam ilyen szintű unszimpátiát, elég türelmes, és elfogadó vagyok. Így nem lehet szolgáltatni főleg egy olyan terméket ami a lakhatás után a második legnagyobb kiadás egy háztartásban. Mi lenne egy szavatosság kérdésben, hogyan reagálja le? Tovább megyek, egyszerűen mi lett volna, ha tényleg jó a kocsi elfogadható még a kisebb nagyobb nyűgökkel is, ekkor is jó vétel lenne? Sok kérdést felvet, örülök, hogy ezt már nem tudjuk meg, de sejthető így madártávlatból is.

Mindenből kilehet hozni a jó-autót, csak sok pénz és idő kell hozzá, a lényeg mennyiért veszed, mit tudsz vele kapcsolatban elfogadni. Lehet, hogy csak csinosítani és esztétikát kell, de lehet, hogy műszaki hibákat kell javítani. Ehhez kell a segítség sokesetben a helyszínen nagyjából eldönteni, mit kellhet, mennyiért- és, miként rákölteni.

Sok sikert mindenkinek, nincs könnyű helyzetben aki autót akar venni, egyre inkább roncstelepek vannak és ez nagyon szomorú.

Egyet meg kell jegyezni, a jó autó mindig drága, de a drága sem mindig jó és bárhol lehet ékszerdoboz. Vannak olyan helyek, ahol 10 megvizsgált autóból csak 2 jó, ott az esély is kicsi rá, hogy jót lehet majd venni.

Röviden ennyi a lényeg, a pék maradjon a kenyérsütésnél és ha autót akarsz venni, hozzáértő menjen veled, típusspecifikusan – mert mindenki mindenhez nem érthet!

 

Üdv,

ceedvadasz.hu

Call Now Button