Alapvető 4 technológiai lépés a Smartstream motorok esetében

1. Optimális légáramlás-szabályozás

Folyamatosan változtatható szelepidőtartam (CVVD)

2. Hatékonyabb égés

Kétportos üzemanyag-befecskendezés (DPFI)

3. Hő- és súrlódásszabályozás

Integrált hőgazdálkodási rendszer (ITMS) / Súrlódásra optimalizált mozgó rendszer (FOMS)

4. A kipufogógáz csökkentése, az üzemanyag-fogyasztás javítása

A jó motor másik fontos erénye a kipufogógáz minimalizálása. A kipufogógáz magas hőmérsékletű égési környezet esetén nagy mennyiségű nitrogén-oxidot (NOx) tartalmaz. Az EGR (kipufogógáz-visszavezetés) a kipufogógáz egy részét visszavezeti a motorba, ezáltal csökkentve az égéstér hőmérsékletét és következésképpen a NOx-kibocsátást. (HIE-EGR)

A Hyundai Motor Group új kettős üzemanyag-befecskendező rendszere hengerenként két befecskendezővel, egy GDi-vel és egy MPi-vel rendelkezik, kihasználva mindkét befecskendező típus előnyeit. Az alacsony-közepes sebességű mindennapi vezetéshez a rendszer az MPi injektort használja; autópályákon vagy gyorsforgalmi utakon történő nagy sebességű vezetéshez a rendszer a GDi befecskendezőt használja. Az üzemanyag-befecskendezés típusának üzem közbeni változtatása, a vezetési körülményekhez való optimalizálása, a teljesítmény és üzemanyag-fogyasztás javulásához vezet.

A GDi (Gasoline Direct injection) és az MPi (Multi-Port injection) mindegyikének megvannak az előnyei és hátrányai. GDi a nagy nyomású üzemanyagot alkalmaz, melyet közvetlenül a hengerbe juttattja a megfelelő időben, és a pontos befecskendezése nagy teljesítményt és jó üzemanyag-fogyasztást biztosít alacsony motorterhelés mellett. Hátránya a viszonylag alacsony fordulatszámon fellépő zaj és rezgés, valamint mivel az üzemanyag esetleg nem keveredik jól a levegővel alacsony fordulatszámon, így viszonylag magas a részecskekibocsátás. A GDi-hez képest az MPi a hallható zaj és rezgésproblémáktól részben mentes, de általában elmondható, hogy rosszabb a teljesítmény optimalizálásban és az üzemanyag fogyasztásban.

Center Injection nevű elrendezésben a GDi befecskendezőt az égéstér közepére helyezték, hogy optimálisan hatékony levegő/üzemanyag arányt hozzanak létre. A középső injektor most közelebb van a gyújtógyertyához, ami lehetővé teszi a befecskendezési sugarak és elegy keverékképzését, így javul az üzemanyag elégetésének hajlandósága, így javul a teljesítmény leadás is. )Például, ha egy kis mennyiségű üzemanyagot fecskendez be a gyújtógyertya közelébe közvetlenül a gyújtás előtt, azonnal megkönnyítheti a levegő/üzemanyag keveredését a kamrában, és a legjobban elérheti az optimális kívánt levegő/üzemanyag arányt.) Ez viszont gyorsabb égéshez vezet, ami hozzájárul a jobb teljesítményhez és az üzemanyag-takarékossághoz. Végül a középre helyezett befecskendező jobban lehetővé teszi a szimmetrikus befecskendezési mintákat, amelyek segítenek csökkenteni a fal nedvesedését.

Kettős üzemanyag-befecskendezéses modellek: Smartstream G2.5 GDi / T-GDi*Kettős üzemanyag-befecskendezésű + középső befecskendezésű modellek: Smartstream G3.5 GDi / T-GDi

DPFI két befecskendezőt használ minden szívónyíláshoz, hogy jobban fenntartsa a stabil levegő/üzemanyag arányt a szelepeknél, ami javítja az EGR (kipufogógáz-visszavezetés) visszavezethetőséget is, ami előnyös az üzemanyag-fogyasztás szempontjából. Ezenkívül az üzemanyag mennyiség további porlasztása tovább csökkenti a káros részecskék (PM) kibocsátását.

DPFI-vel rendelkező modellek: Smartstream G1.0 / G1.2 / 1.6

Smartstream G1.0 (G3LD)

Alkalmazások

Smartstream G1.2 (G4LF)

Alkalmazások

Smartstream G1.4T (G4LD)

Alkalmazások

Smartstream G1.5 (G4FL/G4LG)

Alkalmazások (G4FL)

Alkalmazások (G4LG)

Smartstream G1.5T (G4LH/G4FS)

Alkalmazások (G4LH)

Alkalmazások (G4FS)

Smartstream G1.6 (G4FM)

Alkalmazások (MPi)

Alkalmazások (DPi)

Smartstream G1.6T (G4FP)

Alkalmazások

Smartstream G2.0 (G4NJ/G4NL/G4NM/G4NS)

Alkalmazások

Smartstream G2.0T (G4NN)

Alkalmazások

Smartstream G2.5 (G4KM/G4KN)

Alkalmazások

Smartstream G2.5T (G4KP)

Alkalmazások

Smartstream FR G2.5T (G4KR)

Alkalmazások

Smartstream G1.6 hibrid/plug-in hibrid (G4LE/G4LL)

Alkalmazások (G4LE)

Alkalmazások (G4LL)

Smartstream G1.6T hibrid/plug-in hibrid (G4FT/G4FU)

Alkalmazások

Smartstream G2.0 hibrid (G4NR)

Alkalmazások

Smartstream D1.5

Alkalmazások

Smartstream D1.6 (D4FE)

Alkalmazások

Smartstream D2.0 (D4HD)

Alkalmazások

Smartstream D2.2 (D4HE/D4HH)

Alkalmazások

Bővebben: Smartstream – Hyundai Motor Group TECH

Call Now Button